Assalamualaikum wbr..,
Berapa hari ni Miza asyik upload resipi je kan... saja amik feel anak balik cuti sekolah... kawan2 pun boleh try sebab semua resipi yang Miza share ni Miza dah try dan yang pastinya bahan, sukatan dan cara buat mudah sebab Miza ni 'rajin' orangnya... hihihi...
Resipi hari ni ialah Kek Pisang Kukus... pestaim Miza buat, suspen gak sementara tunggu hasilnya... Bila dh rasa... wowww... siyes sedap!!! anak2 mesti suka... daripada beli kat kedai (kadang2 rasa soda dia kuat kan!), baik buat sendiri... senang je pun... Jom tengok resipi... (btw, sori sgt2 Miza tk igt amik resipi ni dari blog saper, sbb salin dah lama baru try buat, minta halal ye tuan punya resipi.. terima kasih utk resipi kek pisang yang sedap dan mudah! Semoga Allah bagi ganjaran atas perkongsian beliau)
Kek Pisang Kukus
Bhn2...
2 cwn tpg gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 bj telur gred A (Miza guna 5 bj telur gred B)
3/4 cwn gula
1 sudu kecil ovalette (optional tp klu letak lg cntekkk)
1 cwn pisang dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen pisang (Miza guna esen vanila)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 bj telur gred A (Miza guna 5 bj telur gred B)
3/4 cwn gula
1 sudu kecil ovalette (optional tp klu letak lg cntekkk)
1 cwn pisang dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 sudu kecil esen pisang (Miza guna esen vanila)
Cara2
1. Ayak tepung + soda bicarbonat + baking powder. Ketepikan.
2. Dlm bekas lain, putar telur + gula dgn mixer sampai kembang. Masukkan ovalette & putar lagi sampai betul2 kembang.
3. Masukkan pisang, minyak & putar lagi smpi sebati.
4. Masuk tepung sikit demi sikit & putar lagi. Akhir sekali masukkan esen.
5. Alas loyang 8 inci dengan kertas minyak + sapu sedikit mentega (Miza sapu minyak masak je). Kukus atas api sederhana besar selama 40 minit/smpi masak.
1. Ayak tepung + soda bicarbonat + baking powder. Ketepikan.
2. Dlm bekas lain, putar telur + gula dgn mixer sampai kembang. Masukkan ovalette & putar lagi sampai betul2 kembang.
3. Masukkan pisang, minyak & putar lagi smpi sebati.
4. Masuk tepung sikit demi sikit & putar lagi. Akhir sekali masukkan esen.
5. Alas loyang 8 inci dengan kertas minyak + sapu sedikit mentega (Miza sapu minyak masak je). Kukus atas api sederhana besar selama 40 minit/smpi masak.
** boleh gak guna acuan kecik2 tu.. Sapu minyak sket.. Jgn tuang penuh sbb nti kek ni naik boleh tahan tinggi...
Selamat mencuba ye, mesti akan ada siaran ulangan nanti sebab semua suka... :))
No comments:
Post a Comment